Wat is de VAR bij het voetbal?

VAR

Wat is de VAR bij het voetbal?

De VAR, ofwel de Video Assistant Referee, is een van de meest besproken onderwerpen binnen het voetbal van de laatste jaren. Deze technologie is geïntroduceerd om de scheidsrechters te ondersteunen en de eerlijkheid van het spel te bevorderen. Maar wat houdt de VAR precies in en hoe werkt het? In dit artikel duiken we er dieper op in en de impact die het heeft op het voetbal. 

Wat is de VAR?

De VAR, of Video Assistant Referee, is een systeem waarbij een team van video-assistenten de scheidsrechter ondersteunt bij het maken van beslissingen. Dit gebeurt door middel van het bekijken van videobeelden van de wedstrijd. Het doel is om grote en duidelijke fouten te corrigeren die de uitkomst van de wedstrijd kunnen beïnvloeden. Dit kan gaan om doelpunten, strafschoppen, rode kaarten en gevallen van verkeerde identiteit.

Hoe werkt de VAR?

De VAR werkt vanuit een aparte ruimte, ook wel de VAR-kamer genoemd, waar meerdere schermen staan opgesteld. Hier volgen de video-assistenten de wedstrijd via verschillende camerahoeken. Wanneer er een twijfelachtige situatie ontstaat, kan de scheidsrechter op het veld contact met ze opnemen tijdens de wedstrijd. Zij kunnen dan op afstand de beelden bekijken en een aanbeveling doen. De scheidsrechter kan vervolgens zelf de beelden bekijken op een scherm langs het veld of de aanbeveling opvolgen zonder zelf te kijken.

Wanneer wordt de VAR ingezet?

De VAR wordt ingezet in vier specifieke situaties:

  1. Doelpunten: Als er twijfel is over de geldigheid van een doelpunt, bijvoorbeeld bij een mogelijke overtreding of buitenspel.
  2. Strafschoppen: Ze kunnen helpen bepalen of een strafschop terecht is gegeven of juist onterecht niet is toegekend.
  3. Rode kaarten: Bij directe rode kaarten kunnen zij de ernst van de overtreding beoordelen en eventueel corrigeren.
  4. Verkeerde identiteit: Als de scheidsrechter de verkeerde speler een kaart geeft, kan het worden gecorrigeerd.

In deze situaties kunnen zij de wedstrijd stilleggen om de beelden te bekijken en een advies te geven aan de scheidsrechter op het veld.

Voordelen van de VAR

De introductie van de VAR heeft verschillende voordelen met zich meegebracht. Het grootste voordeel is de toegenomen nauwkeurigheid van beslissingen. Hierdoor worden wedstrijden eerlijker en wordt de kans op controversiële uitslagen kleiner. Bovendien heeft de aanwezigheid van de VAR een preventieve werking; spelers zijn zich bewuster van hun gedrag omdat ze weten dat hun acties nauwlettend worden gevolgd.

Er is ook veel kritiek

Ondanks de voordelen is er ook kritiek op de VAR. Een veelgehoorde klacht is dat het systeem de vloeiendheid van de wedstrijd kan verstoren. Het duurt soms lang voordat een beslissing is genomen, wat de snelheid uit het spel haalt. Daarnaast blijft voetbal een spel van interpretaties, en zelfs met de VAR kunnen beslissingen nog steeds als controversieel worden beschouwd. Het is dus niet een perfect systeem en roept soms nog steeds discussie op.

De toekomst

De VAR is nog steeds in ontwikkeling en wordt continu geëvalueerd en verbeterd. Innovaties zoals betere camerahoeken en snellere communicatiesystemen kunnen de efficiëntie en betrouwbaarheid verder verhogen. Het is te verwachten dat de VAR in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen in het voetbal en dat de technologie steeds beter geïntegreerd zal worden in de wedstrijden.

In een korte tijd een grote impact op het  voetbal

Hoewel het nog allemaal relatief nieuw is, heeft het al een aanzienlijke impact gehad op het voetbal. Door het corrigeren van duidelijke fouten draagt de VAR bij aan eerlijker en spannender voetbal. De technologie blijft zich ontwikkelen en het zal interessant zijn om te zien hoe het in de komende jaren verder wordt verbeterd en geïntegreerd.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *